Kort


Haväng ligger ca. 3 kilometer nord for Kivik. Man kan komme dertil ad to veje. Hvis man parkerer ved den nordligste parkeringsplads i Vitemölla, er der en gåtur på ca. 2 kilometer til fiskepladsen. Den letteste vej er nok fra nord, hvor man kan parkere ved vandrehjemmet, hvorfra der er en gåtur på 6-800 meter.

Man følger den smalle vej fra hovedvej 9, mellem Vitemölla og Brösarp, et par kilometer ud mod havet, gennem tørre sandmarker, med magert græs og hedens karakteristiske lave flora, og havner ude ved et vandrehjem og en sandet parkeringsplads. Her er en række markante bakker med mægtige bøgtræer, de markerer grænsen mellem hav og land.

Udsigten fra bakkerne
Haväng med Verkeån's udløb – i baggrunden anes Stenshoved ude i horisonten

Her ude ved havet, lige nord for Verkeån, ligger der på en af højene den berømte Havängsdösen. Her er en speciel stemning og et smukt skue ud over havet og stranden. Kigger man sydover kan man se omridset af den karakteristiske høj; Stenshoved, der i umindelige tider har været et markant kendemærke for søfarende. Nordover kan man se langt ad den fine sandstrand for neden af skrænterne ved Ravlunda skydefelt. I Haväng er et større område udpeget til naturreservat. Nær ved åen findes et lille museum; Lindgrens Länga, der beskriver områdets historie og natur.

Fiskere på revet
Kystfiskerer ved Haväng

Efter sigende skal der findes rester af en gammel havn samt en borg her ved åens udmunding. Nede ved selve udmundingen har man fundet rester af et skib der måske er forlist her i fordums tider. Et gammelt kort fra 1682 angiver at der her har ligget en bro der blev kaldt ”Brygghus broen” og som menes at have en sammenhæng med alunverket længere inde i landet.

Verkeån
Verkeåen er et særdeles vigtigt reproduktionsområde for havørreder og den har stor betydning for havørredbestanden langt op i Bottenviken. Verkaån (Värken = Verket = Alunverket) Verkaån har en faldhøjde på ca. 180 meter fra kilderne oppe på Linderödsåsen og ned til udløbet i Hanöbugten ved Haväng. Verkaån løber gennem noget helt enestående natur, blandt andet gennem det smukke område; Brösarps bakker, og er en af Sveriges reneste åer.

Verkeåns udløb
Verkaåns udløb i Hanöbugten

Skepparpsån, eller Verkeån som åen nu kaldes, søger sin vej ud til havet inde fra det gamle Albo’s herreds fine bakker og raviner. Brösarps bakker, er på disse kanter, et andet og særdeles kendt navn for dette meget smukke landskab.

Åens tidligere navn kom af byen; Skepparp, der ligger lidt nord for åen. Byen er nu begrænset i sin vækst grundet det tilgrænsende panserskydefelt; Ravlunda. En meget smuk bindingsværksgård er flyttet fra Skepparp og ned til kanten af åen og er nu en af ”Svenska Turistföreningens” mange fine vandrehjem.

En af nordens største industrier i mange år; alunverket – der i sin glansperiode havde omkring 900 mennesker i sit brød – lå klods op ad åen og Verkeån. Alunverket udvandt ”alun” fra skiffer i undergrunden og det kan nævnes, at et af biprodukterne var den røde farve; ”Svensk rödfarg”, som vi alle kender så godt fra de svenske træhuse. Området er værd at besøge og historien om en af nordens største industrier er fascinerende. Mange af de gamle slaggehøje i området afgiver rødt aske, der stadigt kan ses langt ned af åens løb.

Kort om alunverket: I 1628 kom danskeren; Jochum Beck till Bosjökloster i Skåne. Beck var ved arv, giftermål og handel blevet en af Danmarks rigeste mænd. Da han fandt alunskiffer ved byen; Andrarum, fik han ideen til at starte sit alunverk. Det blev en bekostelig affære, "rike Becken" måtte sælge flere af sine slotte for at få penge til sit industriprojekt. Men denne gang brændte han fingrene gevaldigt. Da han endelig var færdig med anlæget og skulle til at starte på produktionen, begyndte krigen mellem Danmark og Sverige i 1643. Svenskerne overtog som bekendt Skåne – de opdagede alunbruket og raserede hele anlæget.

Åen var en nødvendig forudsætning for alunverket, men åen har også drevet adskillige møller på sin vej mod havet. Hallamölla er værd at nævne i denne forbindelse. Den har en historie der har aner tilbage fra 1400-tallet og ligger ved et vandfald der har Skånes største sammenlagte faldhøjde på 23 meter. Vandfaldet, der består af fem mindre fald, er en naturlig forhindring for havørreden, men opstrøms Hallamölla findes der en stationær ørredstamme. Det er i skrivende stund ikke muligt at få dagskort til åen, men en lokal lystfisker oplyste mig om at der udstedes ca. 30 årskort, der dog kræver medlemskab af en lokal forening.

Hallamölla
Vandfaldene ved Hallamölla

Gå ned ad stien og kryds åen via den smalle træbro. Nyd det åbne hav, de fine sandstrande og bakkerne indenfor med sine græsklædte side. Her er en stemning af fortidsminder og der hersker en ro hvor man let glemmer hverdagens stress og jag. Dette har mange kunstnerer også gjort og mange billeder og en del musik er inspireret af Havängs fine natur.


Kort over Haväng Mere om Kivik og Vitemölla...

 


Stenören er den første lille pynt man kommer til. Her ligger Stenörens Ålabod, som man kan datere tilbage til 1700-tallet. Boden blev tidligere brugt i forbindelse med fiskeriet efter ål og havørred. Fiskeriet tilhørte Christinehof – der også ejede alunverket – og blev udlejet til de lokale fiskere for en årlig sum penge. Først og fremmest blev boden brugt som redskabsskur, men i efteråret og når det var dårligt vejr brugte man den også til overnatning. Huset er blevet restaureret for nyligt og indeholder i dag redskaber til åle- og ørredfiskeriet.

Stenören
Stenören med Ålaboden yderst til højre

I slutningen af 1950-erne begyndte man at anvende udenbordsmotorer på fiskerbådene og fiskeboden mistede efterhånden sin betydning, da det var mere praktisk at benytte Vitemölla som udgangspunkt for fiskeriet. Boden er normalt åben for gæster.

Stenöreboden
Stenörens Ålabod

Fiskeriet
Stenören ligger indenfor Verkeåns fredningsområde, men den næste lille pynt 2-300 meter længere sydpå; Hareören, er derimod udenfor. Vær dog opmærksom på at der udmunder nok en lille å lige syd for Hareören og denne er også omgivet af et fredningsområde.

Verkeån
Indenfor det med rødt markerede område er der forbud mod alt fiskeri i tiden 15. september - 30. april. Området dækker som en ligesidet trekant udgående fra to punkter på stranden 750 meter på begge sider af åmundingens midte.

Fredning Verkeån
Fredningsområdet for Verkeån er angivet med en rød skravering.

Verkeån's sydlige markering er angivet ved en større pæl med en trekantet top, mens den nordlige markering af Klammersbäckken er angivet ved et lille hvidt skilt, der skal holdes over-et med en påmalet hvid stribe på et grantræ.

Fredning
Fredningsområdet for Klammersbäckken er angivet med en rød skravering.

Klammersbäck
Området dækker som et cirkelslag med en afstand af 300 meter fra åens yderste odder i selve udmundingen. Indenfor det med rødt skraverede område er alt fiskeri forbudt i tiden 15 september - 30 april. (Dette gælder dog ikke det stedlige ålefiskeri, der sker med privat fiskeret)

Sydlige Fredningspæl
Klammersbäckken's markering kan være lidt svær at finde!

Selve revet er et godt ”hotspot”, men også de sandede strækninger på begge sider giver fisk – især ved lavvande. Vær dog opmærksom på fredningszonerne.

Hareören
Fisker på revet ved Hareören

Noget af det bedste fiskeri plejer at være fra januar til maj måned, samt når vinden er i nordøst eller sydøst. Området tåler en del bølger og der findes flere store sten man kan stå på under fiskeriet. Lokale fiskere fortæller at fiskeriet ofte er godt, enten nede ved Kivik eller ved Hareören – sjældent begge steder samtidigt.

Fast fisk på Hareören
Fast fisk på Hareören

Nord for fredningszonen - ude i Ravlunde skydefelt, findes der en række fine "badekar" hvor man også kan træffe på havørreden. Undersøg først om der er skydeøvelser i området og bemærk at man gerne må bevæge sig til fods i området, men bilen skal holdes oppe på paralelvejen der går gennem området 5-600 meter fra havet. Der er opsat adskillige advarsler om ikke at opsamle amunition i området. Disse advarsler er ganske relevante, hvilket jeg erfarede ved en vandretur i foråret 2003, hvor jeg fandt adskillige mystiske "dimser". Lad dem ligge! – og glæd dig i stedet over at arealerne normalt er åbent for almenheden på trods af at det er millitært område.

Stranden nedenfor Ravlunde skydefelt
Stranden nedenfor Ravlunde skydefelt

Fiskeregler
De svenske fiskeregler og fredningstider bestemmes af de enkelte Länsstyrelser og har skiftet en del de seneste år. Der arbejdes en del med regler og fredningstider og disse opdateres løbende. Undersøg altid gældende regler inden fiskeriet startes.

Fra Ravlunde skydefelt
Stemningsfuldt parti fra Ravlunde skydefelt

Dårlige overnatningsmuligheder i det tidlige forår
Ved en fisketur i foråret 2003 erfarede jeg at det ikke var specielt let at finde egnet overnatningsmulighed. Vandrehjemmene var endnu ikke åbnet for sæsonen, og på trods af at områdets mange ”Bed and Breakfast” reklamerede med helårsåbent, var dette langt fra tilfældet. Flere gad end ikke svare på vores telefonopringninger!

Anbefaling
Efter noget begyndende uro ved en lang række afvisninger, havnede vi en sen aften inde på Brösarps Gæstgiveri. Her fik vi en fantastisk venlig og imødekommende betjening. Maden var udsøgt god og priserne lå endda under flere af områdets ”Bed and Breakfast” og vandrehjem. Havde jeg kendt til dette fine sted inden afgang hjemmefra, havde jeg aldrig begivet mig i lag med områdets ”Bed and Breakfast”. Brösarps gæstgiveri ligger ganske få kilometer nord for Kivik ad hovedvej 9. Dette sted er et besøg værd – og deres vildsvin og fredags-buffet er kendt viden om. Deres hjemmeside: www.brosarps-gastgifveri.se

Militært område
Skydefeltet Ravlunde er tydeligt markeret

 

Udsigten
Haväng i strålende solskin

 

Relevante artikler og "X-terne" link
Mere: Vandretur langs Verkaån
Mere: Kivik
Mere: Fiske i Skåne
Mere: Fiskeregler i Skåne (DK)
Mere: Rapport: Fisketur - Haväng
X Fiskebestemmelser i Skåne (SE)
X Verkeån (info)
X Brösarps Gästgifveri
X Christinehof slot (og alunverket)
X Hanöbuktens hjemmeside
X SVENSKA TURISTFÖRENINGENS
VANDRARHEM
HAVÄNG
X Ravlunda
X Simrishamn Turistbyrå

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret



"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home